Το κείμενο που διαβάστηκε στο Σύνταγμα

Τα Γιάννενα, ακολουθώντας το κοινό αίσθημα αγανάκτησης και οργής απέναντι στη βίαιη περικοπή της ζωής μας, αντέδρασαν. Συνάχθηκαν πολίτες κάθε τάξης και ηλικίας στην πλατεία της πόλης και κάθε βράδυ με τραγούδια, συσσίτια, ζωγραφική, κατασκευές, προβληματισμό και αγωνιστικότητα αντέδρασαν απέναντι στην πολιτική της ανισότητας, που επέφερε δεινά σε όλο τον λαό, αλλά και επιμέρους προβλήματα στην τοπική κοινωνία. Πορείες και συγκρούσεις με τα ΜΑΤ της πόλης έγιναν και εδώ. Παράλληλα, όμως, με την καθημερινή παρουσία και την αυτενέργειά μας, ζωντανέψαμε έναν απαξιωμένο και χωρίς στοιχειώδεις υποδομές δημόσιο χώρο, ενώ, μέσα από τη ζύμωση οι λέξεις αποκαταστάθηκαν και πήραν το αρχικό, φωτεινό νόημά τους: ελευθερία, διάλογος, σκέψη, σεβασμός, δημοκρατία.

Πιστεύουμε πως πίσω από την οικονομική και πολιτική κρίση κρύβεται μια βαθειά ηθική κρίση, κρίση αξιών. Διαμαρτυρόμαστε και αντιστεκόμαστε, όχι μόνο απέναντι στα εξοντωτικά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και του Μεσοπρόθεσμου, αλλά, και απέναντι στην ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου, του παγκόσμιου χρηματιστηριακού και χρηματοπιστωτικού συστήματος και τις πολιτικές που επιβάλλει σε όλο τον πλανήτη. Συντασσόμαστε με τον Άνθρωπο και τη Φύση ενάντια στο Κέρδος και τον Ανταγωνισμό.

Η ανοιχτή συνέλευση της Πλατείας Δημοκρατίας στα Γιάννενα λειτουργεί εδώ και 45 μέρες. Όλες αυτές τις μέρες, εσείς, η συνέλευση του Συντάγματος, υπήρξατε η καρδιά μας, τροφοδοτώντας μας με παλμό και έμπνευση. Κρατήσατε την πλατεία με τη μεγαλύτερη συμβολική αξία στη χώρα. Λειτουργήσατε τις πολυπλοκότερες και πολυπληθέστερες συνελεύσεις και αντιμετωπίσατε τη βιαιότερη επίθεση των «Δυνάμεων της Αταξίας». Σας ευχαριστούμε και σας αγαπάμε γι’ αυτό!

Προσεγγίζοντας το ζήτημα του «επόμενου βήματος» διαπιστώνουμε κατ’ αρχήν, ότι το κοινό συναίσθημα που αναδύεται είναι η αγωνία. Εδώ στα Γιάννενα, αυτή τη στιγμή, το επόμενο βήμα δεν είναι ακόμα καθαρό. Διατυπώνονται πολλές σκέψεις, εκ διαμέτρου αντίθετες. Έτσι, συνεκτιμώντας το γεγονός αυτό με τη μειωμένη προσέλευση του τελευταίου δεκαήμερου, αποφασίσαμε να εμπιστευτούμε εκ νέου τη διαδικασία που γέννησε αυτό το κίνημα και να ανασυνταχθούμε σταδιακά με τακτικές που στοχεύουν στη διατήρηση της Πλατείας ως δυναμική:

 

– Το «επόμενο βήμα» είναι εδώ! Συνεχίζουμε να κρατάμε το χώρο με καθημερινή παρουσία και ορίζουμε τη συνέλευση για μία φορά την εβδομάδα.

– Προγραμματίζουμε δράσεις σε σχέση με τα τοπικά ζητήματα

– Αντιμετωπίζουμε τη μείωση της προσέλευσης όχι ως εκτόνωση ή αποδυνάμωση, αλλά ως ευκαιρία για «διασπορά» της διαδικασίας : τα χωριά μας έχουν υπέροχες πλατείες.

– Ταυτόχρονα, παραμένουμε σε ετοιμότητα όσον αφορά τις συνολικότερες εξελίξεις.

Πλατεία Ιωαννίνων, 7 Ιουλίου 2011

 

Advertisement
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: